[...] arsen podczas gotowania ryżu? namocz ryż w wodzie przez noc - otwiera to ziarna ryżu, pozwalając na łatwiejsze wypłukanie zawartego w nim arsenu rano dokładnie przepłucz ryż czystą wodą do każdej części ryżu dodaj minimum pięć części wody arsen zwykle "opuszcza" ryż podczas gotowania. Nie gotuj ryżu do sucha, ewentualnie uzupełnij wodę. ugotowany [...]
[...] m.in. mózgu. Wiele wcześniejszych badań wykazało, że ludzki mózg reaguje na sygnały mikrobiologiczne z jelita, choć metody tej komunikacji nie są jeszcze do końca jasne. Z pewnością pojawią się nowe badania, aby móc jeszcze lepiej poznać wpływ bakterii jelitowych na nasz organizm i dowiedzieć się, czy można o nie zadbać także u osób dorosłych.
[...] jest jednym z mikroelementów (minerałem), które musimy dostarczać wraz z codzienną naszą dietą. Nasz organizm wykorzystuje żelazo m.in. do wytwarzania hormonów, hemoglobiny, czyli składnika krwi odpowiedzialnego za dostarczanie tlenu do komórek całego ciała, czy też zapewnienia właściwego przebiegu metabolizmu w mięśniach. Dorośli mężczyźni [...]
[...] nagłej śmierci noworodków (SIDS) i mogą obniżyć ryzyko rozwoju astmy i alergii u dziecka w późniejszym życiu. Ideologiczne wątpliwości Wiele weganek pytanych jest, czy planują karmić piersią z racji tego, że nie do końca wiadomo, jak same traktują swoje własne mleko w kontekście diety wegańskiej. Warto jednak zaznaczyć, że karmienie [...]
[...] nawykom żywieniowym i powiązanych z nimi kosztami ekonomicznymi i społecznymi. Choroby niezakaźne odpowiadają za 71% zgonów na świecie, z czego około 40% można przypisać czynnikom dietetycznym. Jak duże jest ryzyko i co ma do tego cukier? Ostatnio obawy dotyczące niezakaźnych chorób związanych z dietą wzrosły ze względu na ich związek z [...]
[...] Filtry przeciwsłoneczne to skuteczny sposób na zminimalizowanie ryzyka raka skóry i oznak wczesnego jej starzenia się. Wybierając krem przeciwsłoneczny, zwróć uwagę czy ma szerokie spektrum, zapewniające ochronę zarówno przed promieniami ultrafioletowymi A (UVA), jak i ultrafioletowymi B (UVB). Ponadto współczynnik ochrony [...]
Coraz więcej osób dotyka ten problem. Bezsenności to zaburzenie zdrowotne objawiające się problemami z zasypianiem, płytkim snem i łatwym wybudzaniem. Nikt nam nie dostarczy ekspresowego rozwiązania, chyba że odpowiada nam stosowanie przewlekłej farmakologii. Tabletki nasenne na pewno załatwią sprawę, jednak warto wypróbować inne sposoby. [...]
[...] do różnego stopnia niedoborów i anemii, którą zagrożone może być prawie 25% światowej populacji. Wchłanianie żelaza Żelazo jest mikropierwiastkiem, który w produktach spożywczych występuje w dwóch formach: hemowej i niehemowej. Pierwsza charakterystyczna jest dla pożywienia pochodzenia zwierzęcego, natomiast druga dla roślinnych źródeł [...]
[...] dużą zmienność. Do najbardziej „powtarzalnych” gatunków zalicza się bakterie m.in. z rodzaju Bifidobacterium i Lactobacillus, a także gatunki Akkermansia muciniphila, czy Faecalibacterium prausnitzii. Wykazują one wielokierunkowe interakcje z komórkami gospodarza i niezbędne są do życia w dobrym samopoczuciu. Badania nad mikrobiotą [...]
[...] aktywności fizycznej Bez wątpienia uczestniczenie we wszelkich formach aktywności ruchowej związanej ze sportem daje dużo pozytywnych bodźców w kontekście rozwoju. Przyczynia się do wzmożonej pracy układu nerwowego oraz mięśniowego, z czym wiąże się szerokie spektrum oddziaływań na różne aspekty zdrowia. Z punktu widzenia psychologicznego [...]
[...] za prawidłową pracę mięśni i mózgu. Wchodzi w skład białek obecnych w czerwonych krwinkach transportujących tlen do tkanek, co ma bezpośredni wpływ na tolerancję wysiłku, czy skupienie uwagi oraz koncentrację. Ponadto pośrednio wpływa na wiele przemian metabolicznych niezbędnych dla m.in. kondycji tkanek łącznych, czy syntezy niektóry [...]
Cześć ile kefiru dziennie pić słyszałem że zawiera alkohol czy kefiru należy się bać i czy dzieci mogą pić kefir i w jakich ilościach czy mogą pić 500ml dziennie
czy dzieci mogą podnosic ciężary czy im to nie zaszkodzi ?????????????????? ????????????????????????????????? ???????????? ????????????????? ????????????? ???????????????? ?????????????? ????????????????? ????????????????? ?????? ??????????????? ?????????????? ?????????? ?????????????? ????????????? ??????????????????????? ??????????????????? [...]
[...] u których wzrastał poziom kreatyniny w moczu. Jedynie w odosobnionych przypadkach suplementy kreatynowe szkodziły nerkom, ale gównie odpowiadały za to tiazydy, które zanieczyszczały kreatynę niewiadomego pochodzenia. Badania przeprowadzane na wolontariuszach, którzy stosowali kreatyne w wysokich dawkach przez wiele lat i dostarczyły dowodów na [...]
[...] Według diety dr.Atkinsa (ketogennej) szkodliwymi składnikami diety nie są tłuszcze, a cukry złożone i proste. Przyjmuje że w walce z nadwagą należy drastycznie ograniczyć ilość spożywanych węglowodanów, a przez to zmusić organizm do spalania tłuszczu. Według twórcy tej diety stosując się do jej zaleceń można stracić do 2 kg tygodniowo i [...]